[...] wzrostu pobudza wzrost u dzieci, a ponadto wywiera wpływ na gospodarkę białkową, tłuszczową i węglowodanową organizmu. Pobudza przyswajanie aminokwasów i zwiększa syntezę białka. Nadmierne wydzielanie somatotropiny w okresie wzrostu prowadzi do tzw. gigantyzmu (bardzo wysoki wzrost - powyżej 200 cm u mężczyzn i 190 cm u kobiet), a u osób [...]
[...] tkanki tłuszczowej. Organizm człowieka po każdym wytężonym wysiłku, przy długotrwałym stresie oraz w wyniku nieodpowiedniej diety, wywołuje proces kataboliczny niszczący białka mięśniowe redukując w ten sposób masę mięśniową. Aby temu przeciwdziałać, mechanizm obronny człowieka wytwarza kwas hydroksymetylomasłowy, popularnie zwany HMB. Jego [...]
[...] w szczytowej formie osiągnąłem 56cm. Mało jest rzeczy tak cieszących oko u kulturysty jak ramiona na 45-50cm. KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH • Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie. • Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej [...]
[...] posiłku) l-karnityna sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu , normalizuje przemiany kwasów tłuszczowych w wątrobie angażując tłuszcze do przemian energetycznych , oszczędza białka tkanki mięśniowej przy niedoborze energetycznym. LECYTYNA - substancja spokrewniona z choliną , bierze udział w budowie błon komórkowych i wspomaga transportowanie [...]
Dzisiejszy rynek suplementów oferuje całą gamę produktów wysokobiałkowych, dla których bazę surowcową stanowią białka mleczne, o tak niesamowitej różnorodności pod względem jakości, ceny, ale także mniej przyziemnych aspektów takich jak profile aminokwasowe, absorpcja czy chociażby rodzaj oferowanego białka. Nic dziwnego że w [...]
[...] gotowości, wyższy wyrzut insuliny odkłada energię w tkance tłuszczowej by zabezpieczyć się, jednym słowem by 'przeżyć'. Natomiast ostatni posiłek obfity w węglowodany, białka, a również tłuszcze często zdegradowane przez proces smażenia (np. smażone całe kurczaki) powodują nie tylko duże obciążenie dla układu pokarmowego w nocy, który [...]
Ten artukuł jest poswiecony osobom które maja już jakiś konkretny staz treningowy za sobą,maja za soba kilka cyklów (np.na kreatynie czy innych suplementach które są popularne i dostępne w każdym sklepie) - a przede wszystkim dla osób powyżej 20 roku życia! Należy pamiętać ze najwazniejsza była,jest i będzie dieta - jeśli cos idzie nie tak,nie po [...]
[...] jedzenie. Tłuszcz zwierzęcy, a przede wszystkim ten towarzyszący mięsu czerwonemu też powinien stać Ci się obcy. Jeśli mięso - to tylko drób lub ryby, one także są źródłem białka (tak jak mięso zwierząt rzeźnych), a na dodatek zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu oraz korzystny skład kwasów tłuszczowych. Rygorystyczne ograniczenia dotyczą [...]
[...] którzy chcą dopiero zaopatrzyć się właśnie w białko, i planują zacząć suplementacje produktu a nie wiedza która odzywkę wybrać. Lub tym osoba którzy nie są zadowoleni z białka które zakupili i uważają ze pieniądze poszły w błoto. Artykuł zapomniany ale warto go odświeżyć. No i polecam podwiesić. Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa [...]
[...] do syntezy potrzebnych białek, musi je otrzymać z pożywieniem, z zewnątrz). Maca zawiera prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, a wśród nich najwięcej: waliny (79,3 mg/100 g białka), argininy (99,4 mg/100 g białka), glicyny (68,3 mg/100 g białka), seryny (50,4 mg/100 g białka), kwasu glutaminowego (156,5 mg/100 g białka). Arginina jest [...]
[...] do ich wyczerpania). Proces ten, nie tylko mało ekonomiczny pod względem energetycznym w, będzie dla nas szczególnie niekorzystny w przypadku gdy substratami w nim będą białka ustrojowe. Będzie to po prostu moment, gdy organizm zacznie wkraczać w niechciany stan katabolizmu. Ok., wiesz już dlaczego wskaźnik Twojego glikogenu mięśniowego [...]
[...] bolesności mięśni są zmiany tkankowe wywołane nadmiernymi siłami działającymi na mięśnie i tkankę łączną. Zdarzenia powodujące DOMS: Nadmierne siły mechaniczne rozrywają białka strukturalne we włóknach mięśniowych, tkance łącznej i sarkolemmie oraz zmieniają przepuszczalność błon komórkowych. W mitochondriach gromadzi się nadmiar jonów [...]
Informacja dla zawodników Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka [...]
[...] które mogą efektywnie zniwelować efekty dobrze dobranego treningu w tak mocny sposób jak dieta. Musisz po prostu spowodować deficyt kalorii jedząc jednak odpowiednią ilość białka i niezbędnych tłuszczów. Nie ma alternatywnej opcji. 2. See #1 / Przeczytaj uważnie, ponownie punkt #1 Tak. To bardzo istotne. Wielu trenerów potwierdziło, że jedyną [...]
[...] związanych z triacylogliceoralami zostawmy dla studentow chemii i nauk biologicznych. to co tutaj musisz wiedzieć, to fakt że są niezbedne, i NIEMNIEJ wazne jak białka i węgle. od razu zaznaczę że mowie o tluszczach jedno- i wielonienasyconych. tluszcze są niezbedne żeby syntezować teścia. a o teścia nam przeciez chodzi najbardziej. [...]
[...] ma podawanie odpowiedniej ilości płynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać optymalną masę ciała. Badania [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jesteś mezomorfikiem); 400kcal (Jeśli jesteś ektomorfikiem). Przykładowo wyszło Ci 3500 kcal i ważysz 80kg. Teraz należy ustalić odpowiednie wartości białka/węgli/tłuszczy (dalej b/w/t). I tak dla węglowodanów – będziemy potrzebować ich 4-6g na kg masy ciała. Białka będziemy potrzebować 2,2-2,5g na kg masy ciała. Natomiast [...]